Sâmbătă, 14 octombrie, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Primăria comunei Lunca și Biserica Ortodoxă Briheni au organizat, la căminul cultural din Briheni, „Festivalul plăcintelor” .

Profitând de o zi splendidă de toamnă, sute de oameni au gustat, sâmbătă, din bunătățile primului festival al plăcintelor. Delicioasele bucate au fost pregătite de aproximativ 50 de femei din Colești, Șuștiu, Ursești și Briheni. Preotul Daniel Pădurean, din inițiativa cui a luat naștere acest festival, a reușit să mobilizeze 40 de familii din satele învecinate pentru a-și expune plăcintele făcute în casă, la Căminul cultural. Astfel, vizitatori din satele vecine, dar și din Ștei, Beiuș și Oradea, au putut gusta din cele mai diverse tipuri de plăcinte: coapte în cuptor, pe lopată, în tigaie, având cele mai diverse conținuturi – cu brânză de vacă, oaie, capră, spanac, ceapă, nucă, varză, dovleac, mere, carne, șuncă, prune etc.

La fața locului câteva gospodine din Briheni au realizat o demonstrație de făcut plăcinte la cuptor și au împărtășit din rețetele lor vizitatorilor. La atelierul mobil de fierărie al lui Marius Moanea, copii și adulți au urmărit, cu interes, cum se realizează potcoavele de cai și cum se repară topoarele.

Muzică și joc

Pe durata festivalului s-a desfășurat un program artistic susținut de ansamblurile „Dor Bihorean” din Beiuș, ,,Floricica” din Măgești, ,,Codrenii Bihorului” din Roșia și ,,Crisia” din Cociuba Mare, de solistele Daniela Rada și Elena Șerb, iar rapsodul local Teodor Dăscăleanu a amuzat participanții cu epigrame și poezii.

Numărul mare de participanți, apreciat de preotul satului la aproximativ o mie, a depășit așteptările organizatorilor.  ,,Fiind prima ediție a festivalului, ne-a surprins numărul mare de participanți. A fost o ocazie minunată de a promova produsele noastre tradiționale și zona în care locuim, foarte pitorească. Anul viitor, la ediția a doua, trebuie să ne gândim să facem și mai multe plăcinte”, a spus părintele Daniel Pădurean.