În perioada 15 – 22 octombrie, Marghita va îmbrăca haine de sărbătoare vreme de opt zile, timp în care orașul de pe Valea Barcăului va abunda în programe culturale sprijinite de Consiliul Județean, în calitate de partener la acest demers.

Orașul Marghita va găzdui mai multe spectacole ale instituțiilor de cultură județene. Detalierea programelor a fost prezentată în cadrul unei conferințe de presă de vineri, susținută de reprezentanții Consiliului Județean Bihor și cei ai municipiului Marghita. Veronica Demeter, directorul Casei de Cultură Marghita, a precizat că debutul zilelor municipiului va avea loc în clădirea renovată a instituției pe care o conduce, duminică seară.

Programe culturale diverse

De la ora 18.00, Trupa ,,Iosif Vulcan” a Teatrului Regina Maria va susține piesa de comedie ,,În plină glorie” pentru ca mai apoi, timp de mai multe zile, aceeași instituție să prilejuiască spectacole ale artiștilor locali sau orădeni, dintre care cea a Filarmonicii de Stat, marți, tot de la ora 18.00. Miercuri, Ansamblul Crișana va susține concertul ,,Din Bihor până-n Banat”, iar Demian Zsolt, consilier al primarului Pocsaly Zoltán, a adăugat alte câteva spectacole la care este așteptat publicul marghitan. Piesa ,,Floare de mină” va fi susținută în limba maghiară de către Teatrul Szigligeti, iar trupa locală ,,Horvath Janos Tarsasag” va oferi un spectacol de cabaret. Publicul este așteptat la toate aceste spectacole sau concerte gratuit, singura excepție din programul întregii săptămâni fiind Balul bobocilor de vineri seara.

Adrian Șimon, consilier în cadrul cabinetului de președinte, a precizat că instituția județeană s-a alăturat acestui demers fiindcă, din draft-ul programului, s-a văzut că accentul se pune pe programe culturale inedite și de calitate. ,,Astfel de inițiative vor primi sprijin și din partea altor orașe, mai ales că acestea din Bihor au și un specific de centre microregionale. Cu siguranță că o parte din public va fi reprezentat de comunele învecinate, care nu au avut parte de astfel de spectacole în trecut. Desigur, nu vor lipsi concertele în aer liber, pentru weekend-ul următor cap de afiș fiind Cristi Minculescu și noua lui trupă, iar cei pentru care rock -ul nu este stilul lor preferat, vor putea să o vadă pe scenă pe Raluka, dar și pe cântereții veniți din Ungaria, Szabyest sau Karamel”, a precizat purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Bihor.