Vineri, 13 octombrie, a avut loc Conferinţa Naţională a artiştilor naivi din România, în incinta Hotelului Continental, de pe Aleea Ștrandului, între orele 10 și 12.

Unul dintre principalele capitole ale ediţiei a IV-a a Festivalului Naţional de Artă Naivă a fost dedicat dezbaterilor. Astfel, s-a discutat despre prezentul şi viitorul artei naive contemporane româneşti, despre primirea de noi membri în Asociaţia Artiştilor Naivi din România şi stabilirea de noi obiective. ,,Toţi participanţii consideră că festivalul de la Oradea reprezintă cel mai important reper pe harta manifestărilor de gen din România”, a precizat Mircea Stroe, președintele Asociației Artiștilor Naivi din România.

Membri noi în asociație

,,Bunul renume al festivalului şi organizarea exemplară fac ca an de an din ce în ce mai mulţi artişti naivi să solicite primirea în cadrul  Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, prima organizaţie profesională dedicată acestui gen de artă. Anul acesta, în cadrul conferinţei au fost primiţi şapte membri noi: Maria Goşoiu, Camelia Ciobanu – Constantin, Maria Lupu, Catinca Popescu, Maria Liţcan, Cristian Bădilă şi Adrian Donisanu. Ultimii doi, participanţi pentru prima oară la această manifestare, au fost invitaţi în cadrul proiectului ,,Debutantul anului”, iar lucrările lor au surprins întreaga asistenţă şi publicul de la vernisaj, prin calitatea şi inventivitatea lucrărilor”, a mai spus președintele asociației.

De asemenea, s-a stabilit ca anul viitor asociaţia să organizeze expoziţii personale pentru o parte dintre membri, atât în Oradea cât şi în ţară, iar obiectivul înfiinţării unui Muzeu al Artei Naive va deveni prioritar în perioada următoare. Conferinţa Naţională a artiştilor naivi din România s-a încheiat într-o atmosferă plină de prietenie.