Joi seara, în jurul orei 22:30, poliţiştii de frontieră bihoreni au depistat, la Punctul de Trecere a Frontierei Borş, un cetăţean român care încerca să iasă ilegal din ţară cu nepotul său minor, prezentând la controlul de frontieră o procură notarială falsă pentru acesta.

Cetăţeanul român Petru L., în vârstă de 68 ani, domiciliat pe raza judeţului Bihor, s-a prezentat la la Punctul de Trecere al Frontierei Borş la controlul de frontieră pe sensul de ieşire din ţară, călătorind ca pasager într-un autoturism marca Mercedes Benz, însoţit de nepotul său, în vârstă de 10 ani. Cu ocazia efectuării formalităţilor specifice, lucrătorii au solicitat documentele necesare trecerii frontierei pentru minor, bărbatul prezentând pentru acesta o procură notarială întocmită la un birou din judeţul Bihor.

,,În urma verificărilor efectuate, poliţiştii de frontieră au constatat că procura notarială este falsă. Petru L. a declarat că este străbunicul minorului şi dorea să ajungă în Marea Britanie, unde sunt părinţii copilului. Bărbatul a mai declarat că a obţinut procura de la o persoană de sex masculin a cărei identitate nu o cunoaşte, în schimbul sumei de 400 de lei, şi nu ştia ca este falsă”, a precizat Comisar-şef de poliţie Bondar Laura Beatrice, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Oradea.

Poliţiştii de frontieră au luat măsura întreruperii călătoriei persoanelor în cauză şi au întocmit actele de urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale şi tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.

La volan cu permisul de conducere suspendat

Joi, 12 octombrie, un cetăţean român în vârstă de 49 de ani s-a prezentat la Punctul de Trecere a Frontierei Borş pentru a efectua formalităţile de frontieră, pe sensul de ieşire din ţară la volanul unui autoturism marca Dacia Duster, înmatriculat în România. Cu ocazia controlului de frontieră, bărbatului i s-a solicitat să prezinte, pe lângă documentele de identitate, şi permisul de conducere.

,,Cu ocazia verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că documentul prezentat nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic, fiind fals total, motiv pentru care bărbatul a fost condus la sediul P.F. pentru cercetări”, s-a specificat într-un comunicat de presă al Poliţiei de Frontieră Oradea. La cercetări acesta a recunoscut că a obţinut permisul de conducere fals din Budapesta, contra sumei de 200 de euro, de la un cetăţean maghiar a cărei identitate nu o cunoaşte, deoarece i-a fost suspendat permisul pentru săvârşirea infracţiunii de refuz recoltare probe biologice.

Poliţiştii de frontieră au întocmit acte de urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals, conducere a unui autovehicul pe drumurile publice având dreptul de a conduce suspendat, şi complicitate la fals material în înscrisuri oficiale. La finalizarea cercetărilor vor fi dispuse măsurile legale care se impun.