La peste 90 de kilometri de Oradea, înspre Beiuș-Ștei, plăcinta are alt gust. Recunoscut în toată regiunea, deliciosul preparat va avea, de acum, un festival. În satul Briheni se va desfășura, sâmbătă după-amiază, prima ediție a “Festivalului Plăcintelor”. Femeile Briheni și din satele vecine vor pregăti și servi plăcinta tradițională a zonei – ”întorsură” – cu brânză de vacă, de oaie, de capră, cu cartofi, cu dovleac, cu varză, cu mere,  vărzar cu spanac, cu diferite verdețuri, ceapă, mărar, plăcintă pe lopată, cu brânză  sărată, brânză dulce, prune, nucă, mere, plăcintă cu carne, șuncă, plăcintă în tigaie, langoș. La fața locului se vor face și demonstrații pentru doritorii care vor să cunoască tehnicile de pregătire a plăcintelor.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din cadrul Consiliului Județean Bihor va asigura prezența artiștilor și a meșterilor populari. Programul artistic va fi susținut de ansamblurile „Dor Bihorean” din Beiuș, condus de dirijorul Remus Lazea, ”Floricica din Măgești”, ”Codrenii Bihorului” din Roșia și ”Crisiia” din Cociuba Mare, solistele Daniela Rada și Elena Șerb, iar rapsodul local, Teodor Dăscăleanu, va recita câteva epigrame și poezii. “De asemenea, vor exista trei ateliere demonstrative de meșteșuguri: fierărie, sculptură în lemn și decorațiuni”, ne-a spus Mircea Jacan, directorul CJCPCT Bihor.