Despre muzica lui Doga se spune că este, în toate ipostazele, antrenantă, vibrantă și sinceră, cucerește ascultătorul prin generozitatea melodică și autenticitatea emoției pe care o comunică. Talentul incontestabil a fost recunoscut și de UNESCO, pentru care valsul din coloana sonoră a peliculei ,,Gingaşa şi tandra mea fiară” este a patra capodoperă muzicală a secolului XX. Dar despre muzică și începuturile sale, maestrul vorbește sincer. ,,M-am născut în Transnistria, în 1937. Din sita mamei mi-am făcut o mandolină. Era foamete atunci și nu o folosea. Îmi amintesc că mi-am dorit să nu trec neobservat. Primul meu onorariu a fost un bol de ciorbă, nu aveau bani să mă plătească”, povește maestrul Eugen Doga.

Anul lui Eugen Doga

2017 a fost declarant în Republica Moldova anul Eugen Doga. E un omagiu adus aniversării de 80 de ani. După concerte în toată lumea, compozitorul care a devenit celebru în România după ce a semnat coloana sonoră pentru filmul de animație ,,Maria Mirabela”, va susține, marţi, de la ora 19, un concert în sala Enescu-Bartók a Filarmonicii. ,,Va fi o ocazie unică de a face cunoștință cu o selecție destul de importantă din creația de o viață a maestrului. Domnia sa va participa activ, fiind solist la pian și muzicuță”, a precizat Vasile Foioca, directorul artistic al Filarmonicii de Stat.

La concertul aniversar ,,Eugen Doga 80” colaborează mai mulți artiști și soliști din Republica Moldova: dirijorul Mihail Agafiță, soprana Mariana Bulicanu, tenorul Dumitru Mîțu, baritonul Sergiu Pungă, naistul Vasile Iovu, Vitalie Advahov la acordeon și Nagy Kálmán la vioară. Printre cei care se vor evolua pe scenă se va găsi și Cristina Scarlat, solista care, în 2014, a reprezentat Republica Moldova la Eurovision. ,,Așteptăm să împărtășim cu voi ceea ce am strâns în suflete”, a spus solista.