La cea de-a XXIII-a ediție a activităților de comemorare organizate de Asociația Culturală a Românilor din Letavertes în parteneriat cu Primăria din localitate a participat, în premieră, o delegație condusă de președintele Consiliului Județean Bihor. „Trebuie continuate proiectele coordonate de Muzeul Țării Crișurilor privind cultul Iosif Vulcan, acesta fiind una dintre personalitățile importante ale Țării Bihorului. Va trebui să acordăm atenție și lui Irinyi Janos, om de știință născut în localitatea Albiș”, a spus, în discursul său, Pasztor Sandor.

În fiecare an, organizațiile comunității românești din Ungaria organizează aceste activități cu scopul de a aduce un omagiu personaliăților care au contribuit la dezvoltarea culturală și renumele localității de la granița României cu Ungaria. Iosif Vulcan, publicist și scriitor, Irinyi Janos, renumit om de știință în domeniul chimie și Iustin Popfiu, teolog și protopop greco-catolic sunt personalitățile secolului al XIX-lea, simboluri ale bunei conviețuiri între români și maghiari.

Din delegația oficială a României au făcut parte parlamentari, primari, dar și Excelența Sa  dr. Marius Lazurcă, Ambasadorul României în Ungaria. Oficialii au depus coroane la mormântul protopopului Iustin Popfiu, apoi au participat la slujba de comemorare în biserica greco-catolică din Letavertes.