Anul acesta s-a organizat deja cea de-a treia ediție festivalului gastronomic din Hortobagy, la toate diontre acestea participând și o echipă din Sălacea. La pornirea din 2015, inițiativa denumită ”De la pod la pod”, s-a țintit obiectivul de a aduce mai aproape cultura din Bihor și Hajdu-Bihar, de a aduce și întări relația de comunitate a locuitorilor localităților din cele două județe de graniță. Și cum a fost denumită inițiativa, de la pod la pod, înseamnă că întinderea regională la care se face referire este între localitatea Hortobagy, renumită destinație turistică din Ungaria, cu al său pod cu 9 arcade, și Sălacea, satul bihorean din Valea Ierului, care la marginea localității are podul cu 4 arcade, considerat ”fratele mai mic” al celui din Ungaria.

Faptul că Sălacea este mereu invitată să participe nu este întâplător, odinioară și aici era specific sura de stepă, animal domesticit al cărei carne nu conține atâtea grăsimi cât ale altor vite, carne mult mai bogată în proteine, și până chiar și oasele ori coarnele își găseau întrebuințare.

La cea de-a treia ediție a evenimentului ”Prietenii Surei de Stepă”, la festivalul gastronomic s-au alineat 17 echipe la start, majoritatea din Hajdu-Bihar, însemnând Debrețin și localitățile din împrejur, respectiv, linia dintre Hortobagy și Sălacea. Și în acest an, Bihorul a fost reprezentat cu cinste, echipa din Sălacea câștigând locul II, ”Bogrács de argint” însemnând jurizarea calității și gustului tocăniței de vită, dar și faptul că melcișorii din paste făinoase sunt preparate pe baza tardițiilor locale, având mărimi mult peste medie.

Simbolul podului, mai mult decât gastronomie

În afară de patrimoniul arhitectural, cele două comune au pus ”la preparat” ceva cu totul inedit. Hortobagy și Sălacea vor porni împreună pentru resurse financiare europene, care presupune ca prim-obiectiv restaurarea podului cu patru arcade și mediul natural din jurul ei să fie readus la realitătțile de dinaintea perioadei canalelor de secare. Prin aceasta s-ar putea prezenta măcar parțial ceea ce a fost specific cândva acestei regiuni, floră și faună tipică pentru zonă mlăștinoasă.