Conducerea judeţului a identificat drept soluţie alternativă pentru depunerea proiectelor incluse pe ordinea de zi și respinsă de consilierii liberali, transferarea la instituţiile subordonate. Dar, a recunoscut președintele Consiliului Județean Bihor, acest lucru le scade semnificativ şansele de câştig. ,,Am avut de ales între două variante: nedepunerea integrală a proiectelor, deoarece data limită a fost 30 septembrie, şi această variantă de a apela la instituţiile aflate în subordinea Consiliului Județean”, a declarat preşedintele instituţiei, Pásztor Sándor.

Astfel, Agenţia de Management al destinaţiei Bihor şi-a asumat proiectul ,,Crearea și dezvoltarea infrastructurii de piste și trasee pentru cicliști în arealul transfrontalier”, care are drept scop îmbunătăţirea mobilităţii transfrontaliere durabile şi eliminarea blocajelor. Proiectul ,,Dezvoltarea social – economica şi de mediu ”, ce vizează o colaborare sustenabilă şi reciprocă între instituţii şi comunităţi, a fost depus de Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte Bihor.

Cu salariile cum rămâne?

Consiliul Judeţean a decis eliminarea diferenţelor salariale care există între persoane care ocupă funcţii similare, dar sunt angajate la instituţii diferite. ,,Cu excepţia a trei persoane, nimeni din Consiliul Judeţean sau din instituţiile subordonate nu se va confrunta cu o scădere salarială”, a declarat Ioan Mang, vicepreşedinte al Consiliului Județean. Cei trei care vor câştiga mai puţin după corectarea salariilor sunt directorul general Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, cu 90 lei, directorul adjunct al instituției, care va fi renumerat cu 200 lei mai puţin, şi managerul public, căruia i se va micșora salariul cu aproximativ 3.000 lei. ,,Trebuie să avem o creştere controlată în aşa fel încât să nu fim obligaţi să luăm bani de la investiţii, pentru că avem nevoie atât pentru cofinanţare de proiecte, cât şi pentru reparaţii de drumuri, investiţii în drumuri şi alte proiecte pe care ni le-am asumat pentru dezvoltarea judeţului”, a spus Traian Bodea, vicepreşedintele Consiliului Județean Bihor.

Conducerea Consiliului Judeţean a luat în calcul şi posibilul eşec al şedinţei extraordinare de marţi, referitor la punctul prin care se propune validarea social – democratului Szatmári Andrei în funcția de consilier județean. ,,Este o procedură pur tehnică, iar invalidarea unui consilier care îndeplineşte toate criteriile necesare, este un abuz în serviciu. Dacă directorul Szatmari nu va fi numit în funcţia de consilier din cauza opoziţiei, se va ajunge la situaţia în care vor fi schimbaţi toţi consilierii judeţeni cu următorii de pe liste, 18 din partea coaliţiei, şi 17 de la PNL, iar liberalii nu cred ca mai au 17 pe listă”, a spus Ioan Mang.