Încă din prima zi, Aleea Breslelor a adunat cei mai iscusiți meșteri populari în arta decorării lemnului, pictori de icoane, meșteri de instrumente muzicale, țesături, podoabe şi olari din toate colțurile județului. ,,Atmosfera românească tradițională este cea care dă viață locului astăzi. Practic, am adus Bihorul în centrul orașului Oradea. Mă bucur că bihorenii au ocazia să participe la un astfel de eveniment pentru a asculta folclor românesc, și că pot să achiziționeze produse de calitate și gustoase direct de la producătorii autohtoni, care merită și trebuie încurajați”, a declarat Traian Bodea, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Mâncare, muzică și voie bună

Pe lângă târgul de toamnă și târgul meșterilor populari, orădenii pot să se delecteze cu preparate culinare românești ca la bunica și un program folcloric cu artistic din Bihor. Spectacolul se desfășoară între orele 17 și 20 și este asigurat de Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale Bihor. Aseară au urcat pe scenă ansamblurile ,,Mugur şi mlădiţe” din Beiuş, ,,Datelinka” din Vărzari şi ,,Cununa de pe Criş” din Tilecuş, dar şi interpreţii Maria-Alexandra Secan, Elena Mihuţă, Ioana Urs, Adriana Ştiube, Gabriela Sabău și Andrei Corb. Prima seară s-a  încheiat într-o notă autentică, pe acordurile Tarafului Caliu. Pentru cei  mai mici vizitatori,  Fundația „Euroregiunea Bihor-Hajdú Bihar” a organizat un spaţiu de joacă interactiv și de creație. ,,Ne bucurăm să observăm că locul de joacă este acea parte din Sărbătoarea Recoltei unde se întâlnesc două sau trei generații și, pentru câteva minute, inclusiv părinții sau bunicii retrăiesc etapa copilăriei”, a spus Bogdan Hossu, directorul fundației.

La deschiderea oficială au participat președintele și vicepreședintele Consiliului Județean. Pásztor Sándor și Traian Bodea s-au plimbat pe la tarabe și a discutat cu meșterii și cu producătorii. ,,Nu mă așteptam să văd atâta lume, însă sunt plăcut surprins de receptivitatea orădenilor. Mă bucur să văd Cetatea din Oradea în straie de sărbătoare, și abia aștept și celelalte zile festive, în care îi așteptăm de asemenea pe toți bihorenii”, a spus Pásztor Sándor.

Sărbătoarea Recoltei are loc în cadrul Târgului de Toamnă programat de vineri până duminică, între orele 10 – 19, în Cetatea Oradea.