În perioada 8 – 10 septembrie s-a dat startul activităților din cadrul proiectului ,,Azi elev, mâine angajat”, finanțat de DDIP Bihor, la Pădurea Neagră. Profesorii de la Colegiile Tehnice ,,Traian Vuia”, ,,Mihai Viteazul” și ,,Constantin Brâncuși” din Oradea au participat la două cursuri, de autocunoaștere și dezvoltare personală, precum și de consiliere și orientare în carieră, pentru a învăţa cum să îi îndrume pe elevii din ani terminali în carieră. Ulterior, dascălii s-au întors la catedră şi au aplicat noţiunile teroretice deprinse în cadrul cursurilor, contribuind la creşterea capacităţii de adaptare şi integrare a tinerilor pe piaţa muncii.

Orientare în carieră la Colegiul ,,Constantin Brâncuși”

Vineri, începând cu ora 11, elevi de clasa a XII -a au avut o oră de dirigenţie pe care, după cum au declarat chiar ei, o vor ţine minte. Lectorul prof. dr. Maghiar Ramona, care este şi coordonatorul principal al proiectului, le-a explicat tinerilor de ce este important să înveţe încă de pe băncile şcolii cum arată un CV bine făcut, să scrie o scrisoare de intenţie şi să se prezinte onorabil la un interviu de angajare. Tot dna Maghiar le-a atras acestora atenţia să aibă grijă ce postări au pe reţelele de socializare, deoarece acest aspect capătă o importanţă din ce în ce mai mare când vine vorba despre selectarea angajaţilor de către firmele de recrutare. ,,Sperăm să fiţi nişte generaţii de succes, care să reuşească să îşi găsească de lucru foarte uşor”, le-a mai transmis lectorul.

După ce le-au fost puse la dispoziţie aspectele teoretice care să îi pregătească pe adolescenţi pentru integrarea pe piaţa de muncă, diriginta Nistor Monica i-a ajutat pe elevi să îşi scrie propriile CV-uri şi scrisori de intenţie, ca exerciţiu pentru ceea ce îi aşteaptă la debutul în carieră. ,,După această prezentare mă simt mai bine documentat şi mai stăpân pe propriile forţe deoarece ştiu ce se aşteaptă de la mine. Mă bucur că am avut ocazia să mă cunosc mai bine şi astfel, sper să îmi fie mai uşor când îmi voi căuta un loc de muncă”, a spus unul dintre elevi.

Scopul proiectului ,,Azi elev, mâine angajat” finanţat de DDIP Bihor este acela de a veni în sprijinul profesorilor diriginţi şi ai încuraja să îi ajute pe elevii din ani terminali să gestioneze şi să soluţioneze problema orientării în carieră, cu care se confruntă o bună parte din generaţia actuală. Astfel, ar creşte gradul de pregătire al tinerilor pentru piaţa muncii şi ar scădea rata şomajului în rândul proaspeţilor absolvenţi.