Prima activitate propusă prin proiectul „Oradea un oraş al comorilor” a fost o incursiune în trecutul oraşului Oradea, prin vizitarea principalelor obiective arhitecturale din zona centrului vechi, asimilarea de informaţii cu privire la acestea şi realizarea unor fotografii ce vor constitui suport pentru compoziţiile plastice ce vor fi finalizate în cadrul excursiei de două zile din locaţia Sat Bălnaca – Casa Bucătarului. Compoziţiile plastice realizate acolo de către elevi vor promova arhitectura orădeană şi vor fi expuse la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea.

,,Prin conţinuturile şi activităţile propuse dorim să insuflăm elevilor respectul pentru spaţiul orădean, dorinţa de cunoaştere, de înţelegere şi reprezentare conform propriilor simţiri şi trăiri pentru acest cadru arhitectural în care ei trăiesc, cu alte cuvinte să facem din patrimoniul local o carte de vizită cu care să batem la porţile cunoaşterii”, a declarat Violeta Jăhăleanu, coordonatorul proiectului.

Ghid didactic tipărit

A doua direcţie a proiectului este editarea şi tipărirea Ghidului didactic Patrimoniu arhitectural local „Oradea, un oraş al comorilor”, material realizat cu scopul de a veni în întâmpinarea profesorilor care doresc să împlementeze la şcolile în care îşi desfăşoară activitatea un opţional ce are ca obiectiv cunoaşterea arhitecturii orădene de către elevi.

,,Dorim ca activităţile şi materialul propus să ofere idei de lucru, şi mai ales să stimuleze creativitatea şi aplecareaîndrumătorilor către predarea patrimoniului arhitectural orădean copiilor, astfel încât ei să poată dobândi o temelie spirituală valoroasă”, a completat Violeta Jăhăleanu.

Prin realizarea acestui proiect se doreşte sensibilizarea tinerei generaţii faţă de valorile culturale astfel încât acestea să fie redescoperite, promovate şi conservate, şi să îi determine pe elevi să înţeleagă şi să recepteze frumosul din mediul înconjurător.