În Ungaria, evenimentul se desfășoară de 14 ani. De fiecare dată însă, pădurea se dezvăluie vizitatorului într-un alt mod, aceasta și pentru că unul dintre evenimente are loc în luna mai, în regiunea Kecskemét, un altul în luna iunie, în regiunea Munții Matra, iar cel de-al treilea în regiunea Crișurilor, în lunile septembrie-octombrie. “Anul acesta, evenimentul va promova pădurea vie, valorile naturii. Vom crea poduri între comunități pentru ca acestea dar și națiunile din bazinul Carpatic să poată găsi împreună soluții la problemele globale”, a mărturisit, în cadrul conferinței de presă de astăzi, Szabó Lajos, președintele Fundației “Cântă Pădurea”.

Premieră pentru Consiliul Județean Bihor

Deși evenimentul se află la a doua ediție în Bihor, Consiliul Județean s-a implicat pentru prima oară în organizare, prin două din instituțiile subordonate. “Pădurea Băile 1 Mai este parte din Munții Pădurea Craiului. Promovăm ecoturismul și vrem să demonstrăm că acest tip de turism se poate practica și fără infrastructură. Vom chema meșteri populari, producători bihoreni, vom promova natura”, a spus Bantó Norbert, directorul Agenției de Management al Destinației. 200 de persoane vor participa la organizarea evenimentului. Printre aceștia se află și artiștii Filarmonicii Oradea. „Vom prezenta mica simfonie pentru suflători, dirijor Lorenzo Moroni, un program muzical de 20 minute”, a spus Meleg Vilmos, directorul instituției de cultură. Evenimentul va începe duminică, 1 octombrie, de la ora 11 cu un program pentru copii. De la ora 12 se va organiza plimbarea prin pădure pentru ca spectacolul muzical să se desfășoare pe durata a 3 ore și jumătate, în intervalul 13.00-16.30. “Pădurea este un bun comun care nu produce doar material lemnos sau derivate. Avem posibilitatea să o vedem acum, altfel”, a spus Timár Miklós, directorul Direcției de Control din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva. Pentru doritori, transportul spre destinație va fi asigurat de AMD Bihor. De pe platoul din Centrul Civic vor porni, la orele 10, 11 și 12 autocare spre Băile 1 Mai.

“Consiliul Județean se implică pentru prima dată în acest proiect și încercăm să creăm o tradiție pentru acest tip de evenimente. Dorim să invităm orădenii și turiștii la un eveniment cultural aparte”, a spus Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor.