Actualul proprietar al depozitelor este SC Petrol Derna SA, reprezentată de Romexpert Ipurl, dar înregistrată la Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România. Având în vedere situaţia, sarcina ecologizării şi închiderii depozitelor a rămas în grija administraţiei locale. Edilul Florin Magui spune însă că Primăria nu poate prelua această responsabilitate fără sprijin financiar asigurat din fonduri europene. Oferta tehnică și financiară comandată de Primăria Derna pentru ,,Lucrări de închidere a depozitului de deșeuri” indică cheltuieli de 5.400 euro+TVA doar pentru elaborarea studiului de prefezabilitate și peste 28.000 euro+TVA, tarif de proiectare, bani de care Primăria Derna nu dispune. ,,Costul final pentru un studiu de prefezabilitate şi unul de fezabilitate este foarte mare având în vedere bugetul anual al comunei Derna”, se plânge primarul. De costuri pentru lucrări nici nu poate fi vorba.

Batalul 1 are o suprafaţă de peste 3.500 metri pătrați și nu este împrejmuit. În avalul acestuia, în direcţia unei brutării, au existat alunecări de teren şi au fost identificate exfiltraţii masive de gudroane acide şi bitumuri rezultate de la instalaţia de producere a uleiului polar.

Batalul nr. 2 are o suprafaţă mai mică şi este situat în afara amplasamentului, fiind împrejmuit, în totalitate, cu gard. Terenul aferent celui de al doilea batal se află în administrarea statului şi are o zonă de siguranţă formată dintr-un dig de doar 50-60 centimetri. ,,Existând locuințe în aval de batalul 2, în caz de precipitații abundente acesta poate revărsa”, a menţionat comisarul Crişan Monica.

Batalul cui rămâne?

Din cauza faptului că SC Petrol Derna SA are activitatea sistată şi se află în procedura de faliment, Romexpert este de acord cu cedarea terenului aferent batalului 1, unde sunt depozitate mii de metri cubi de deşeuri provenite de la sondele de petrol din zonă. ,,Primăria Derna acceptă preluarea batalului numai în momentul în care va fi sigură că se vor putea accesa fonduri europene”, spune primarul Florin Magui. Ca să realizeze lucrări de ecologizare în întreaga zonă, administraţia locală este obligată prin lege să parcurgă o serie de etape prevăzute în avizul emis de Agenţia de Protecţie a Mediului.